در این شرایط اقتصادی چگونه برای آینده پس انداز کنیم؟
بهترین گزینه های سرمایه گذاری برای 20 سال آینده اقتصاد ایران کدامند؟
با پول بازنشستگی ام چه کنم که پشیمان نشوم؟
تعاونی خانوادگی چیست؟ چه اصولی دارد؟
کسب و کار نوجوانان چیست؟ چه اصولی دارد؟
روانشناسی اقتصادی، مطالعه رفتار و تصمیمات افراد در مواجهه با مسائل اقتصادی است. این علم به بررسی عوامل روانی و شناختی می پردازد که بر تصمیمات اقتصادی افراد تأثیر می گذارند .با روانشناسی اقتصادی ،درک درستی از ا ینکه چگونه شرکت ها، سازمان های خصوصی و دولنی میتوانند از دانش اقتصادی و روانشناختی برای درک و تأثیرگذاری بر تصمیمات مصرف کننده و رفتارهای مالی استفاده کنند، به دست آورده میشود.
کاربردهای روزمره ملموس روانشناسی اقتصادی می توانند شامل (و نه محدود به) موارد زیر باشند :
- بررسی تصمیمات مربوط به خرید و فروش
- ترجیحات مصرفی
- رفتارهای پس انداز و سرمایه گذاری
- اعتمادبه نفس و خود کنترل گری
- تأثیرات فرهنگ و اجتماع بر تصمیمات اقتصادی
- بهبود تصمیم گیری افراد در زمینه اقتصاد
- شناسایی مبانی، چگونگی و چرایی رفتارهای گله ای behavior herding
ابعاداصلی در روانشناسی اقتصادی
به شکل کلی و عمومی می توانیم روانشناسی اقتصادی به دو بخش روانشناسی اقتصادی تجربی empirical و روانشناسی اقتصادی نظری theoretical تقسیم نماییم .
روانشناسی اقتصادی تجربی :
بخش تجربی در رشته روانشناسی اقتصادی شامل بررسی رفتارهای اقتصادی و تصمیمات افراد در مواجهه با مسائل اقتصادی است. در این بخش، بااستفاده از آزمایش های رفتاری، پژوهشگران سعی می کنند به بررسی تصمیم گیری های افراد در موقعیت های مختلف بپردازند .
روانشناسی اقتصادی نظری :
بخش نظری روانشناسی اقتصادی، به بررسی عوامل روانی و شناختی می پردازد که بر تصمیمات اقتصادی افراد تأثیر می گذارند. در این بخش، پژوهشگران روانشناسی اقتصادی سعی می کنند به بررسی روابط بین شخصیت، هوش هیجانی، تصمیم گیری، ترجیحات مصرفی، اعتماد به نفس وخود -کنترلی با تصمیمات اقتصادی افراد بپردازند .
برخی موضوعاتی که در روانشناسی اقتصادی و حوزه های مالی رفتاری مورد بررسی قرار می گیرند، عبارتند از :
الف)شخصیت و تصمیم گیری های اقتصادی :
شخصیت فرد، تأثیر زیادی بر تصمیمات اقتصادی او دارد. برای مثال، فرد با شخصیت خودآگاه، بهتر می تواند تصمیمات درست و هوشمندانه ای رادر مورد سرمایه گذاری و خرید و فروش بگیرد .
ب)هوش هیجانی و تصمیم گیری های اقتصادی :
هوش هیجانی فرد، تأثیر بسزایی بر تصمیمات اقتصادی او دارد. فرد با هوش هیجانی بالاتر، بهتر می تواند در مواجهه با مسائل اقتصادی، تصمیمات درست و هوشمندانه ای اتخاذ نماید .
پ)ترجیحات مصرفی و تصمیم گیری های اقتصادی :
ترجیحات مصرفی فرد، تأثیر زیادی بر تصمیمات اقتصادی او دارد. برای مثال، فرد با ترجیحات مصرفی متفاوت، به تصمیمات متفاوتی در مورد خریدو فروش و سرمایه گذاری می رسد .
ت)اعتماد به نفس و تصمیم گیری های اقتصادی :
اعتمادبه نفس فرد، تأثیر زیادی بر تصمیمات اقتصادی او دارد. فرد با اعتماد به نفس بالا بهتر می تواند در مواجهه با مسائل اقتصادی، تصمیمات درست و هوشمندانه ای بگیرد .
ث)خود -کنترلگری و تصمیم گیری های اقتصادی :
خودکنترل گری self-control فرد، تأثیر زیادی بر تصمیمات اقتصادی او دارد. فرد با خود -کنترلگری بالاتر بهتر می تواند در مواجهه با مسائل اقتصادی، تصمیمات درست و هوشمندانه ای بگیرد. در حالی که افراد با خود کنترلی پایین به طور معمول تحت تاثیر احساسات و رفتارهای گله ای قرار گرفته و بازنده همیشگی معادلات اقتصادی خواهند بود .
روانشناسی اقتصادی به عنوان یک رشته تحصیلی
روانشناسی اقتصادی یکی از رشته های کارشناسی ارشد روانشناسی اجتماعی است. این برنامه با تمرکز بر رفتار مصرف کننده، بازار یابی،تصمیم گیری مالی و پیامدهای آن برای امور مالی عموم یاست. یک نمونه از دانشگاه های بین المللی که این رشته را ارایه میدهد دانشگاه تیلبورگ هلند است. دانشگاه تیلبورگی ک دانشگاه تخصصی است و تمرکز ز یادی رو ی علوم اجتماعی و اقتصاد دارد. در سال 2020 ،سه رتبه بندی دانشگاههای بزرگ ( رتبه بندی دانشگاه های جهانیQS، رتبه بندی دانشگاه های جهانی و بهتر ین دانشگاه های جهانی (NewsUS )تیلبورگرا در میان40 دانشگاه برترجهان و 10 دانشگاه برتر اروپا در حوزه اقتصاد قرار دادند .
سرفصلهای درسی عبارتند ا ز:
روانشناسی اقتصاد
پول و رفتار مالی
روانشناسی و بازار یابی
تجزیه و تحلیل مصرف کننده با استفاده از داده های بزرگ