بهداشت روان در محیط کار یکی از موضوعات مهمی است که باید در نظر گرفته شود. بسیاری از افراد در محیط کار با مشکلات روانی مواجه میشوند که میتواند بر کارایی و رفاه آنها تأثیرگذار باشد. افرادی که با اضطراب، افسردگی یا استرس در محل کار مواجه هستند، ممکن است با مشکلاتی مانند کاهش تمرکز، افزایش غیبت و کاهش کارایی روبرو شوند؛ بنابراین، سازمان ها باید از اهمیت حمایت از سلامت روانی کارمندان آگاه باشند و برنامهها و فعالیتهایی را برای ارتقای سلامت روانی در محیط کار اجرا کنند.
سلامت روان در محیط کار یعنی پیشگیری از پیدایش مشکلات روانی در کارکنان و سالمسازی فضای روانی کار، بهنحویکه هیچیک از کارکنان به دلیل عوامل موجود در محل کار گرفتار آسیب روانی نشوند، هر یک از کارکنان از فعالیتها و محل کار خود احساس رضایت کنند و علاقهمند به آن محل باشند، همه کارکنان قادر به ایجاد روابط مطلوب با محیط کار و عوامل موجود در آن باشند و هر یک از کارکنان نسبت به خود، روسا، همکاران و بهطورکلی نسبت به محیط کار خود و خصوصاً نسبت به جایگاه خود در آن اداره یا سازمان احساس مثبتی داشته باشند.
عوامل مؤثر بر ایجاد استرس در محیط کار عبارتاند از:
حجم کاری بالا همراه با واردکردن فشار از سوی مدیران
ضعف مدیریتی و عملکرد ضعیف مدیریت
تغییرات مدیریتی و سازمانی
اعمال خشونت، رفتار توهینآمیز و برچسب زدن به کارکنان
تبعیض قائل شدن بین کارکنان
کاهش یافتن حقوق و مزایا و اضافهکار
ترس از اخراج شدن (فقدان امنیت شغلی)
نگرانی افراد نسبت به مسائل خانوادگی وزندگی شخصی خود بخصوص نگرانی مادران شاغل نسبت به وضعیت فرزندان خود و احساس گناه به خاطر دور بودن از فرزندان (این نگرانیها میتواند بر راندمان کار فر در محیط کار تأثیر بگذارد)
سهیم نبودن در تصمیمگیریها
محیط فیزیکی و روانی نامطلوب
کار خستهکننده و تکراری
تغییر زودهنگام مدیران و سرپرستان
سپردن مسئولیتهای کاری پائین به افرادی که توانایی بالایی دارند و بالعکس
نوبتکاری و یا شیفت های چرخشی
چند راهکار اساسی برای بهبود بهداشت روان در محیط کار و نقش مدیران :
تشویق به خودمختاری کارمندان: یکی از اصول اساسی در بهبود سلامت روانی کارمندان، تشویق به خودمختاری آنها است. کارمندانی که احساس آزادی دارند، ارزش بیشتری داشته و احتمالاً بهتر میتوانند معنی کار خود را پیدا کنند. کارفرما میتواند این اصل را با ایجاد شرایط مناسب برای خودمختاری کارمندان، حمایت کند.
آموزش به کارمندان و مدیران: آموزش در مورد شیوههای اساسی سلامت نیز یکی از راهکارهای اصلی برای بهبود سلامت روانی در محیط کار است. سازمانها میتوانند کارگاههای آموزشی در مورد حل مشکل، اولویتبندی، تعیین اهداف و مراقبت از خود برگزار کنند تا کارمندان تصمیمهایی بگیرند که بهسلامت روانی آنها کمک کند.
بحث در مورد سلامت روانی: بحث و گفتگو در مورد سلامت روانی و احساسات کارمندان نیز سبب بهبود روان میشود. این امر مهم است که به کارمندان یادآوری شود که این احساسات طبیعی هستند و همه باید با آنها مقابله کنند. حتی مدیران میتواند روزهای سلامت روانی برای کارمندان برگزار کند تا استراحت کنند و دوباره انرژی بگیرند.
ایجاد محیطی آرام: سازمان میتواند با ایجاد نقاط آرامش در سرتاسر دفتر برای کارمندان جهت کاهش استرس قدم بردارد.
اجرای برنامههای بهبود سلامت: ادغام آموزش بهبود سلامت در محل کار، تقویت سپاسگزاری در محل کار و ایجاد برنامههای بهبود سلامت نیز اقدامات مهمی هستند که سازمانها میتوانند برای نیل به این موضوع انجام دهد.
بدون دیدگاه